پهلوان با ابهت فیلمهای ایرانی
پهلوان باابهت سریالهای ایرانی در چند سال اخیر کسی نبوده جز مهدی سلطانی. از حاج بهزاد «در مسیر زایندهرود» تا هاشمخان «شهرزاد»، او را در نقشهای پرجذبه و تأثیرگذار زیادی دیدهایم. مهدی سلطانی در جوانی کشتیگیر هم بوده و منش پهلوانی را از همان دوران به همراه دارد و در نقشهایش هم جاری میکند. پهلوانی که حتی وقتی نقش ضدقهرمان داستان را هم در فیلم «دیوار» بازی میکند، تبدیل به شخصیت محبوب اثر میشود. البته او در سریال «هفتسنگ» در نقش یک کاراکتر کاملاً متفاوت و طنز ظاهر شد که برخلاف تصور خیلیها از پس آنهم بهخوبی درآمد. مهدی سلطانی اما در زندگی شخصیاش اصلاً شباهتی به اردلان تمجید (مربوط به سریال مادرانه) یا جمیل (سریال دیوار) ندارد. بشدت افتاده و فرهیخته است. نا سلامتی او یکی از معدود بازیگران سینما و تئاتر کشور است که تحصیلاتش در این زمینه را هم به مدارج عالی رسانده است.
مختصر و مفید
دکتر محمدمهدی سلطانی سروستانی متولد سال 1350 در شیراز است. لیسانس بازیگریاش را از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران گرفته است. در سال 78 فارغالتحصیل رشته کارگردانی از دانشکده سینما و تئاتر میشود و برای اخذ مدرک دکتری به خارج از کشور میرود. دوره دکترای بازیگری را هم در دانشگاه «آوینیون» فرانسهبه پایان میرساند. مهدی سلطانی پس از بازگشت به کشور به بازیگری، تدریس و پژوهش مشغول شده و اکنون آثار زیادی در زمینههای مختلف در کارنامهاش به چشم میخورد.
پهلوان و علاقه به بازیگری
مهدی خان در کودکی به شغلهای مختلفی مثل پزشکی، خلبانی و ... علاقهمند بوده است؛ اما در همان دوران مدرسه استعداد بازیگری در او توسط معلمان و والدینش کشف میشود. خودش هم آنچنان بیعلاقه به بازیگری نبوده. میگوید: «ازین جهات بازیگری برای من جذاب بود که آدم وقتی نوجوان است، به شهرت اهمیت زیادی میدهد. شاید من هم با این انگیزه وارد دنیای بازیگری شدم.» خب ولی شهرت مهمترین دغدغهی او باقی نمیماند. با توجه به مسیری که در ادامه طی میکند و حتی انتخاب نقشهایش میبینیم که اینچنین نیست. مهدی سلطانی با ورود به دانشگاه با جنبههای دیگری از بازیگری آشنا میشود که برایش لذتبخشتر از شهرت است. «بازیگری باعث میشود من با خودم مواجه شوم، آدم با این مواجهه با خود میتواند به خودشناسی برسد و این خودشناسی برای من خیلی دوستداشتنی و لذتبخش بوده و هست.»
ورود به دانشگاه
پهلوان مهدی از همان سال 71 که وارد دانشگاه شد فعالیتش را درزمینهی اجرا آغاز کرد. در 2-3 نمایش دانشجویی بازی کرده و اولین کار حرفهایاش بهعنوان بازیگر در سال 73 به اجرا درآمد. «چندوچون به چاه رفتن چوپان» نوشته علیرضا نادری به کارگردانی علی یازرلو اولین تجربه حرفهای اوست که استقبال خوبی هم در سیزدهمین جشنواره فجر از آن شد. مهدی سلطانی به خاطر بازی در آن نمایش، جایزه سوم بازیگری را از جشنواره فجر دریافت کرد. حضور موفقش در سالنهای نمایش بهصورت مستمر تا سال 83 ادامه پیدا میکند و بعد از آن برای ادامه تحصیل راهی فرانسه میشود. مهدی سلطانی در همان سالها در دو فیلم سینمایی با نامهای «سایهروشن» و «پرواز خاموش» بازی کرده که خب آنزمان کمتر در آنها دیده شد.
کارگردانی
فعالیت مهدی سلطانی درزمینهی کارگردانی که رشته تحصیلی او در مقطع کارشناسی ارشد است آنچنان پربار نبوده. تنها دو نمایش با نامهای «خانه عروسک» و «چیزی یادم نمیآید»، در سالهای 76 و 79 به کارگردانی او اجرا شدهاست.
بازگشت پهلوان
دکتر مهدی سلطانی بلافاصله بعد از ورود دوباره به کشور، بازیگری را با تئاتر از سر میگیرد و بعد از آنهم در اولین سریال ایفای نقش میکند. در سال 89 حسن فتحی برای سریال «در مسیر زایندهرود» او را انتخاب میکند. بعد از آن در سریال «دیوار» با سیروس مقدم کارمیکند و خوش میدرخشد؛ اما عمده شهرت و محبوبیت مهدی سلطانی به بازی در نقش «اردلان تمجید» در سریال مادرانه بازمیگردد. پدر مستبدی که پس جدای از همسرش حالا بهتنهایی وظیفهی نگهداری از دختر سرکشش را بهعهده دارد. بعد از آنهم «کیمیا»، «شهرزاد»، «هفتسنگ» و چند سریال دیگر. شهرزاد اولین هنرنمایی او در شبکه نمایش خانگی بوده است. حضور او در کنار بزرگانی مثل علی نصیریان، محمود پاکنیت و شهاب حسینی این سریال را تبدیل به یکی از مهمترین آثار شبکه نمایش خانگی کرده است. مهدی سلطانی در این مجموعه نقش «هاشم خان» پدر «مصطفی زمانی» را باز میکند که بازهم یکی از همان شخصیتهای پهلوانی است. «زیر پای مادر» و «شهرزاد 2» نیز جدیدترین نقشآفرینیهای او در مجموعههای تلویزیونی و نمایشخانگی است.
مهدی سلطانی در سینما
اردلان خان تمجید پس از بازگشتش، روی پردههای سینما هم خودی نشان میدهد. بازیگریاش در سینما را در سال 1390 با فیلم سینمایی «ملکه» ساختهی محمدعلی آهنگر از سر میگیرد. بعد از آنهم بازیگر دو تن از بزرگترین کارگردانهای سینمای ایران میشود. در سال 92 برای فیلم «اشباح» با داریوش مهرجویی و فیلم بهیادماندنی «چ» با ابراهیم حاتمی کیا کار میکند. «سراسر ۤشب» به کارگردانی فرزاد مؤتمن آخرین فعالیت سینمایی مهدی سلطانی میباشد.
تدریس – پژوهش ـ آواز
مهدی سلطانی هماکنون عضو هیئتعلمی و استادیار دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران است. او همچنین پژوهشهای زیاد در زمینهی تئاتر کنش دراماتیک، بازیگری و ... انجام داده است. دو مقاله «بازیگری چیست» و «نقش و نویسنده» نیز در سالهای 77 و 78 از وی به چاپ رسیده است. درزمینهٔ ترجمه نیز واردشده و مترجم کتاب «رئالیسم در تئاتر» میباشد. ناگفته نماند مهدی سلطانی تهصدایی هم دارد و تاکنون دو قطعه موسیقی از او در فضای مجازی منتشرشده است. یکی از آنها بازخوانی قطعه خاطرهانگیز «در این دنیا» با شعری از زندهیاد معینی کرمانشاهی بود که خیلی هم موردتوجه قرار گرفت.
ازدواج
مهدی سلطانی در سال 1379 ازدواج کرده و پس از 13 سال، در سال 92 صاحب یک دختر به نام «روژا» شده است. از نام و شهرت همسرش صحبتی به میان نیامده و عکسی هم از او منتشرنشده. مهدی خان تنها میگوید: «همسرم خانهدار است و من در کارهای خرید و آشپزی همیشه در خانه به او کمک میکنم.»